Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. AÇLIK VE AÇLIK HİSSİ

AÇLIK VE AÇLIK HİSSİ

admin admin -
16 0

18_424033_201x130_aclik

Açlık bütün canlı varlıklara besin alma ihtiyacını hatırlatan bir histir. Vücudun malzeme ve enerji dengesini korumak, büyüyen çocukta da gelişmeyi sağlamak için dışarıdan besin de­diğimiz yiyecek, içecek maddeleri alırız. Besinler genel olarak bitkilerden, hayvanlardan elde edilir, bileşiminde protein, yağ, karbonhidrat, vitaminler gibi organik maddeler, ayrıca oksi­jen, su, madensel tuzlar vardır. Yalnız,  insan protein, yağ, şe­ker, tuz, su ve vitamin almak için değil, her şeyden önce doymak için yer.

Vücut bu maddeleri açlık denilen isteği duyarak aramaya başlar. İnsanı, besin aramaya sevk eden açlık, mide bölgesinde ezinti ve kesinlikle beliren bir histir. Bu his giderilmezse mide bölgesinde duyulan ezinti ağrıya, genel kesintide baygınlığa çevrilir. Açlığı doğuran sebep kanda şekerin azalmasıdır. Midenin bos kalması, kan şekerinin azalması midede açlık kasılmaları denen hareketleri, bunlar da mide bölgesinde duyulan ezintiyi doğurur

Tok tutan yemekler

Sindirim organları, yalnız mide bağırsak borusunda besinler bulunduğu zaman değil, boşken de harekete geçer. Bu boşuna çalışma açlık duygusu ile kendini belli eder. Mide besinlerle uğraştığı müddetçe insan da toktur. Sindirim durunca açlık baş gösterir. Öyleyse, besinler midede ne kadar uzun süre kalırsa, yemek yendikten sonra sindirim bezlerinden çıkan salgı miktarı ne kadar çok olursa acıkma hissi de o kadar geç duyulur.

Çeşitli yemeklerin midenin, daha başka sindirim organlarının hareketleri salgıları üzerine yaptığı uyarıcı etki değişik olduğundan, açlık duygusunun belirmesi zamanı yemeklerin çeşidine göre değişir. Mesela et, mide salgısını çok akıttığından, tok tutma etkisi daha uzun sürer. Katı besinler midede yumuşak, sulu yemeklerden daha uzun kalır. Yağlı besinlerin de tok tutma değeri oldukça yüksektir. Özet olarak denebilir ki yemeklerin kalitesinin, pişirme şeklinin, lokmaların büyüklüğünün, vb. çabuk acıkma üzerine etkisi vardır.

Sık Acıkma Neden İleri Gelir

Düzenli aralıklarla, karışık yani çok yönlü bir beslenmede yemek zamanlarına yakın açlık hissi, herkesin duyduğu normal bir olaydır. Bü­yüme çağındaki çocuklarda, spor yapanlarda. bedeniyle çalışanlarda bu his daha kuvvetli, daha erken orta­ya çıkar. Alınan besinleri iyi yakan, harcayan bir vücutta acıkma hissi organizmanın malzeme ve enerji dengesini sağlayan tabii bir duyumdur. Yeteri kadar besin alındığı halde, ya da aşırı yakmaya sebep olan bir beden faaliyeti olmadığı halde çabu­cak acıkmak dikkati çekmelidir; bu durumda, vücutta bir hastalık, bir bozukluk bulunduğu düşünülebilir. Mesela, şeker hastalığında bol bol çeşitli yemek yiyen bir kimse sofradan kalktıktan kısa bir zaman sonra içinin ezildiğini, kuvvetle acıktığını hissedebilir. Bundan dolayı, açlık duyusunun sebepsiz arttığı, ya da azaldığı hallerde muhakkak hekime başvurmalıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir