Viroloji Profesörü, Insana Yönelik Yerli Kuduz Aşısının Preklinik Çalışmalarını Açıkladı
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, insana yönelik yerli kuduz aşısına ilişkin önemli bir adım atıldığını duyurdu.
Kuduz Hastalığına Karşı Acil Tedbir Alınması Gerektiği Vurgulandı
Prof. Dr. Yeşilbağ, kuduz hastalığının insanlık tarihinde bilinen en eski zoonoz hastalıklardan biri olduğunu belirterek, hastalığa yakalanan insanların çoğunun hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Kuduzun, hayvanlarla insanlar arasında geçiş yapabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Yeşilbağ, tedavi edilmemesi durumunda ölümcül olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Yüksek Kuduz Riski Altında Olduğu Belirtildi
Türkiye’deki yüksek kuduz riskine de değinen Prof. Dr. Yeşilbağ, ülkemizde her yıl 450 bin civarında kuduz riskli temas vakasının yaşandığını ve bu sayının artış eğiliminde olduğunu ifade etti. Köpeklerin kuduz vakalarında önemli bir rol oynadığını belirten Yeşilbağ, insan-hayvan temasının artmasıyla beraber bu vakaların artış gösterdiğini aktardı.
İnsana Yönelik Kuduz Aşısı Geliştirme Çalışmaları Devam Ediyor
Prof. Dr. Yeşilbağ, Türkiye’nin kuduz aşısını üreten ilk ülkelerden biri olmasına rağmen zamanla teknolojik gelişmelere ayak uyduramadığını ve aşı üretiminin sekteye uğradığını belirtti. Ancak şu anda üniversite ve özel sektör işbirliğiyle yerli hayvanlar için kuduz aşısının geliştirilmesi ve üretimine yönelik çalışmaların yeniden başladığını söyledi.
İnsana Yönelik Kuduz Aşısında Klinik Öncesi Çalışmalara Başlandı
Yeşilbağ, insana yönelik yerli kuduz aşısıyla ilgili yürütülen çalışmaların preklinik aşamalarda olduğunu ve bu çalışmaların başarıyla devam ettiğini belirtti. Projenin Adıyaman’da kurulu özel sektör bir kuruluşuyla gerçekleştirildiğini ve aşının araştırma ve geliştirme sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Şu anda aşının preklinik aşamada olduğunu aktaran Prof. Dr. Yeşilbağ, ümit verici bir sürecin devam ettiğini belirtti.