Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. YÖREX Fuarında Coğrafi İşaret ve Markalaşma Önemi

YÖREX Fuarında Coğrafi İşaret ve Markalaşma Önemi

Haber Haber -
37 0

Durak: Coğrafi İşaret Tescili Türkiye’nin Zenginliğini Gösteriyor

Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na katılan bir kurum temsilcisi olan Durak, Türkiye’nin kültürel mirasını ve zenginliğini korumak amacıyla coğrafi işaret tescil belgesinin önemine vurgu yaptı. Kurumlarının bu alanda ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirten Durak, coğrafi işaret korumasının Türkiye’de başladığı 1995 yılından bu yana tescil sayısının hızla arttığını dile getirdi.

Coğrafi İşaret Tescil Sayısı Hızla Artıyor

Durak, Türkiye’deki coğrafi işaret tescil sayısının 1639’a ulaştığını açıkladı. Ülkenin bu alanda Çin’den sonra ikinci sırada yer almasının Türkiye’nin ne kadar zengin bir mirasa sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Başvuru aşamasında 600 ürün bulunduğunu ifade eden Durak, ilgili kurumların coğrafi işaret tescili konusunda topyekun bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

AB Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma Çalışmaları

TÜRKPATENT olarak AB coğrafi işaretli ürünler konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Durak, 2022’de 8 olan AB tescil sayısının bugün 27’ye, yıl sonunda ise 29’a ulaşacağını aktardı. Ancak sadece coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak yeterli olmadığını vurgulayan Durak, markalaşmaya ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Markalaşma ve Ekonomik Değer

Durak, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ile AB tescili alan ürünlerin Avrupa’da markalaşması konusunda ortak bir proje yürüteceklerini açıkladı. Bu proje ile ürünlerin kalite standardından ambalajına kadar markalaşmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Durak, markalaşmanın üreticilere daha fazla katma değer sağlayacağını ifade etti.

İlgili Yazılar