Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Magnezyum Eksikliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Magnezyum Eksikliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Haber Haber -
23 0

Magnezyumun İnsan Vücudu İçin Önemi

Magnezyum, sodyum, potasyum ve fosfor gibi önemli minerallerden biridir. Vücuttaki dağılımına baktığımızda yaklaşık %99’u hücrelerin içinde bulunurken sadece %1’i hücre dışı sıvılarda yer alır. Magnezyum, vücudumuza protein sentezi, kas ve sinir sistemi fonksiyonları, kan şekeri kontrolü, kan basıncı düzenlemesi dahil 300’den fazla enzim sisteminde görev alır.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri

Magnezyum eksikliği çeşitli belirtilerle kendini belli eder. Halsizlik, iştahsızlık, kaslarda güçsüzlük, kas krampları, uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler eksikliğin seviyesine göre değişir. Daha ciddi durumlarda ise kişilik değişiklikleri, nöbet geçirme, kalp ritim bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Magnezyum Eksikliğinin Sebepleri ve Risk Grupları

Magnezyum eksikliği beslenme bozukluğu, emilim bozukluğu, kronik hastalıklar, ilaçlar, alkol tüketimi gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Diabet hastaları ve ileri yaştakiler magnezyum eksikliği açısından daha risk altındadır. Yetersiz diyet, hastalıklar ve ilaç kullanımı gibi sebeplerle yaşlılarda eksiklik daha sık görülür.

Magnezyum Eksikliğinde Yapılması Gerekenler

Magnezyum eksikliği durumunda öncelikle altta yatan nedenler belirlenmeli ve giderilmelidir. Beslenme yoluyla alınan magnezyum miktarına dikkat edilmeli ve gerekirse magnezyum içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Belirgin şikayetlerde doktor kontrolünde tedavi uygulanmalı ve böbrek yetmezliği olan hastalarda tedaviye özel önem gösterilmelidir.

İlgili Yazılar