Aşırı Sıcakların Hipertansiyon ve Kalp-Damar Hastaları Üzerindeki Etkileri
Bakanlık, aşırı sıcak havalarda hipertansiyon ve kalp-damar hastalarının dikkat etmesi gerekenlere ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu. Aşırı sıcaklar, gün içerisinde damarların genişlemesine ve sıvı kaybına yol açarak tansiyonun düşmesine, gece saatlerinde ise tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor. Ayrıca, aşırı terlemeyle birlikte vücutta su ve mineral kaybı yaşanırken, kanın akışkanlığının azalması da söz konusu.
Riskler ve Öneriler
Aşırı sıcaklık, bacak ve kollardaki damarların genişlemesine, dolaşımın yavaşlamasına ve kalp hızında artışa neden olarak kalp krizi, aritmi ve kalp yetmezliği riskini artırabiliyor. Bu süreçte, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri değişebilir. Bu nedenle hastaların, ilaçlarını bırakmadan önce hekimlerine danışması ve dozunu değiştirmemesi gerekiyor. Özellikle hipertansiyon hastalarının idrar söktürücü ilaç dozları konusunda hekimlerine danışmaları önem taşıyor.
Sigara ve alkol, hipertansiyon ve kalp-damar hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Sigara, damar duvarının esnekliğini kaybetmesine neden olarak tedaviyi zorlaştırırken, alkol tansiyon düşüklüğüne ve karaciğer yetmezliğine yol açabiliyor.
Beslenme ve Aktivite Önerileri
Uzmanlar, hipertansiyon ve kalp-damar hastalarının yeterli su içmelerini, kafeinli ve şekerli içeceklerden kaçınmalarını, dengeli beslenmelerini ve tuz tüketimlerini sınırlamalarını öneriyor. Ayrıca, yürüyüş, egzersiz gibi fiziksel aktivitelerde bulunulması istenirken, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Egzersiz için sabah erken saatleri ve akşam tercih edilirken, ağır aktivitelerden kaçınılması önem taşıyor.
Sıcak Havalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken diğer uyarılar arasında, mecbur kalmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması, serin ve gölge alanların tercih edilmesi, açık renkli giysilerin giyilmesi ve uygun bir şapka takılması da bulunuyor. Aşırı nemli ortamlardan kaçınılması, düzenli yürüyüş yapılması ve yemeğin hemen ardından egzersizden kaçınılması da önerilenler arasında.
Bakanlık, tansiyonda ani değişimler, baş ağrısı gibi durumlarda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguluyor.