King’s College London’dan Araştırmacılar Verileri İnceliyor
King’s College London’dan araştırmacılar, bağışlanan genetik materyalden gebe kalan 4 bin 666 kişinin verilerini inceledi. Araştırmacılar, donörlerden dünyaya gelen yetişkinlerin ebeveynlik konusundaki sorunlarının gizlilik ve anonimlikten kaynaklandığını belirtti. Ancak ilginç bir şekilde, ebeveynlerinin kim olduğunu erken yaşta öğrenen kişilerin daha iyi hissettikleri gözlemlendi.
İngiltere’de 70.000’den Fazla Donör Yoluyla Doğan Kişi Var
1991 yılından bu yana İngiltere’de 70.000’den fazla donör yoluyla doğan kişi bulunuyor. Ancak bu kişilerin büyüme çağında karşılaştıkları psikolojik zorluklar hakkında yeterince bilgi bulunmuyor. Bazıları, aynı donörden birçok üvey kardeşe sahip olduklarını DNA veya soy testi yaptırdıktan sonra öğreniyor.
18 Yaşına Gelen Her Kişi Bağışçısı Hakkında Bilgi Edinme Hakkına Sahip
Birleşik Krallık yasalarına göre, bağışlanan genetik materyalden doğan her birey, 18 yaşına geldiğinde bağışçısı hakkında bilgi edinme hakkına sahip. Ancak 2005 yılından önce gebe kalanların bu bilgiye erişim garantisi bulunmuyor. Mevcut mevzuata göre, kökeniyle ilgili gerçeği açıklayıp açıklamama kararı ebeveynlere bırakılıyor.
Donör Çocukların Ruhsal Sağlığı ile İlgili İnceleme
British Journal of Obstetrics and Gynaecology dergisinde yayımlanan bir incelemede, donör kaynaklı çocukların ve yetişkinlerin ruhsal sağlıklarına ilişkin 50 çalışma incelendi. Araştırmacılar, donörden dünyaya gelen çocukların ruhsal ilişkilerinde daha yüksek veya eşdeğer puanlar aldığını buldu. Profesör Susan Bewley, bu durumun, donör yoluyla dünyaya gelen çocukların aileleri tarafından istenmelerinden kaynaklanabileceğini belirtti.