Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Patent Foramen Ovale (PFO) Nedir?

Patent Foramen Ovale (PFO) Nedir?

admin admin -
96 0

Patent Foramen Ovale (PFO) Nedir?

Patent Foramen Ovale (PFO), anne karnında bebeğin kalbinde bulunan ve doğumdan sonra genellikle kendiliğinden kapanan bir açıklığın kapanmaması durumudur. Bu durum, kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasında kapak benzeri bir yapı olan foramen ovalenin açık kalmasıyla meydana gelir. PFO, toplumda oldukça yaygın görülen bir durumdur ve çoğu insan bu durumdan habersiz yaşar.

PFO Belirtileri ve Riskleri

Çoğu insanda PFO belirtileri görülmez. PFO’nun varlığı genellikle başka bir sebeple yapılan testler sırasında tesadüfen saptanır. Ancak, bazı durumlarda PFO, migren, ayağa kalkarken ve ayakta dururken nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Daha nadir olarak, belirli felç türleri için daha yüksek risk taşıdığı da bilinmektedir. PFO’lu genç yetişkinlerde inme riski, PFO’su olmayanlara kıyasla %40-50 daha yüksektir. Bu nedenle, özellikle nedeni bilinmeyen inme geçiren hastalarda PFO açısından ciddi araştırma yapılması önemlidir.

PFO’nun Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Pfo ne demek? Sorusuna yanıt arayanlar için, PFO’nun bir hastalık olarak kabul edilmediğini belirtmek gerekir. Genellikle tedaviye gerek duyulmaz, çünkü PFO, çoğu insanda doğrudan bir belirti veya bulguya neden olmaz. Tedavi ancak komplikasyonlar geliştiğinde düşünülür. PFO’nun kapatılması, ilaç tedavisi veya ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Ancak, tedavi kararında her zaman risk-fayda analizi yapılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar ciddi kanama riski taşıyabilirken, kapatma işleminde kalp delinmesi gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden her PFO saptanan hastaya tedavi uygulanması, gereksiz riskler doğurabilir.

PFO ve Özel Durumlar

PFO’nun dalgıçlar için özel bir risk taşıdığı bilinmektedir. Pfo belirtileri taşıyan dalgıçlarda vurgun olma riski, PFO’su olmayanlara göre beş kat daha fazladır. Ancak dalış kurallarına sıkı sıkıya uyulduğunda bu risk minimize edilebilir. Ayrıca, PFO ile migren arasındaki ilişki de hala tam olarak çözülememiştir. Aura ile seyreden migren vakalarında PFO’nun rolü olduğuna dair veriler bulunmaktadır. Auralı migren olgularında PFO sıklığının sağlıklı bireylere göre iki katına kadar arttığı, PFO kapatılmasının migrene bağlı baş ağrılarını azalttığı bilinmektedir.

PFO’nun Yaygınlığı

PFO, oldukça yaygın bir durumdur ve her dört kişiden birinde bulunmaktadır. Bu, dünya nüfusunun dörtte birine, yani yaklaşık iki milyar kişiye denk gelir. PFO’nun neden kapalı kalmadığı veya neden bazı insanlarda kapalı kalmadığı halen tam olarak anlaşılmış değildir. Çoğu insan, doğrudan PFO’dan kaynaklanan herhangi bir belirti veya bulgu yaşamaz. PFO, genellikle başka amaçla yapılan testler sırasında tesadüfen saptanır.

PFO, toplumda sık görülen ancak çoğu zaman fark edilmeyen bir durumdur. Belirtileri genellikle hafif ve spesifik olmayan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle nedeni bilinmeyen inme vakalarında PFO’nun araştırılması önemlidir. Tedavi kararları her zaman dikkatli bir risk-fayda analizi ile verilmelidir. Pfo ne demek? ve Pfo nedir? gibi soruların yanıtlarını arayanlar için bu bilgiler ışığında PFO hakkında daha bilinçli kararlar alınabilir. Daha fazla bilgi için, Prof. Dr. Şükrü Akyüz’ün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar