Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Türkiye’nin Başarı Hikayesi

Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Türkiye’nin Başarı Hikayesi

Haber Haber -
42 0

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Yürütülen Ulusal Programlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çocuk işçiliğini önlemek için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor. İlk Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’nın ardından 2017-2023 yıllarını kapsayan ikinci ulusal program hayata geçirildi. Bu programlarla çocuk işçiliğinin önlenmesi, eğitim kalitesinin artırılması ve toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi hedefleniyor.

Mevsimlik Tarım İşçileri ve Çocuk İşçiliği

2010, 2017 ve 2024 yıllarında yürürlüğe konulan genelgeler doğrultusunda, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çalışmalar yürütüldü. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi kapsamında, Çocuk İşçiliği Riski İzleme ve Takip Sistemi hazırlandı. Bu sistem sayesinde çocuk işçiliği riskleri tek bir noktadan izlenebilecek.

Veri Paylaşımı ve Entegrasyon Çalışmaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR sistemleriyle entegrasyon için protokoller imzaladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da entegrasyon protokolü imzalanarak veri paylaşım sürecine başlandı. Bu sayede çocukların okula devamlılığı ve mevsimlik tarım işçilerinin durumları tek bir platformda takip edilebilecek.

Türkiye’nin Uluslararası Platformlardaki Rolü

Türkiye, çocuk işçiliğiyle mücadelede uluslararası platformlarda edindiği tecrübeleri paylaşarak küresel düzeydeki mücadeleye destek veriyor. Bu çabalar sonucunda Türkiye, BM’nin küresel işbirliği programında “İttifak 8.7 Rehber Ülke” statüsü kazandı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 1994’te %15,2 olan çocuk işgücü oranı 2019’da %4,4’e geriledi.

İlgili Yazılar