Yatırımcı Hakları Korunacak, Kripto Varlık Ekosistemi Düzenlenecek
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın görüşülecek Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için Türkiye’deki kripto varlık ekosisteminin düzenlenmesi ve denetlenmesini amaçlıyor. Etki analizine göre, kripto varlık düzenlemesi, foreks düzenlemelerine benzer etkiler yaratabilir.
Kripto Varlık Düzenlemesi Gelir Elde Etmek İçin Değil, Yatırımcı Korumak İçin
Teklifte öngörülen yükümlülükleri sağlayan kripto varlık hizmet sağlayıcılara faaliyet izni ve yetki belgesinin harç karşılığında verileceği belirtilirken, düzenlemenin temel amacının gelir elde etmek değil, yatırımcıları korumak olduğu vurgulanıyor.
Kayıt Dışılığın Azaltılması ve Gelir Artışı Bekleniyor
Analizde, düzenlemeyle kripto varlık platformlarında gerçekleştirilen tüm transfer işlemlerinin kayıt altına alınacağı ve kayıt dışılığın azaltılacağı belirtiliyor. Ayrıca, düzenlemenin gelir getirici bir etkisi olabileceği ve 2024 yılında 11 milyon ila 22 milyon lira arasında bir kamu geliri elde edilmesinin beklendiği ifade ediliyor.
Kripto Varlık Ekosisteminde Otokontrol ve Denetim Mekanizmaları Güçlendirilecek
Teklifle kripto varlık ekosisteminde faaliyet gösteren paydaşların kayıt dışı faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanırken, TSPB üye kapsayıcılığının artırılmasıyla otokontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi ve denetim maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.
Sermaye Piyasalarında Alınan Tedbirler Kripto Varlık Ekosistemine de Uygulanacak
Mevcut durumda ihraççılar veya halka arz edenlerin ödemeleri hatırlatılarak, alım-satım, takas ve saklama işlemleri yapan platformlardan elde edilen gelirlerin bütçeye kaydedileceği belirtiliyor. Bu sayede, kripto varlık alım satım platformlarının gelirlerinden bütçeye katkı sağlanacak.
Kaynak: Etki Analizinden Derlenen Bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır.