Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde İlerlemeler Konferansı
Koç Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle çevrimiçi düzenlenen “Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde İlerlemeler” konferansı gerçekleşti.
Önemli Sonuçlar Ortaya Çıktı
NDAL Direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak, konferansta, ALS başta olmak üzere nörodejeneratif hastalıklar alanında uzman araştırmacıların henüz yayınlanmamış güncel çalışmalarını paylaştığını belirtti. Başak, “Tedaviye hiç bu kadar yakın olmamıştık. Klinik çalışmalarla ALS’nin tek bir tedavisi olmadığı anlaşıldı. Böylelikle tedavi hedefleri artıyor. Farklı gen ve mekanizmalara göre ilaç tasarımları yapılıyor.” açıklamasında bulundu.
Uzmanlar Bildirilerini Sundu
Konferansın “Nörodejeneratif hastalıklarda etkin olan genler ve bu genleri hedefleyen moleküler tedaviler” konulu ilk oturumunda, önemli bilim insanları konuşmalarını gerçekleştirdi. Londra King’s College’dan Ammar Al-Chalabi, “ALS genetiği hakkında ne biliyoruz” başlıklı sunumunu yaparken; UMass Nöroloji Bölümü Başkanı Robert H. Brown, “ALS tedavisinde gen modülasyonuna doğru” konusunu ele aldı. Ayrıca Sheffield Üniversitesi Sinir Bilimi Enstitüsü Direktörü Dame Pamela J. Shaw da “Nöroprotektif ALS tedavisinde mükemmele doğru yolculuk” başlıklı bildirisini sundu.
Bu önemli konferans, dünyanın önde gelen bilim insanlarını bir araya getirerek, yeni iş birliklerinin ve araştırma projelerinin geliştirilmesine olanak sağladı.