Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. ekonomi
  4. »
  5. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan İşgücü Piyasası Araştırması Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan İşgücü Piyasası Araştırması Açıklaması

Haber Haber -
9 0

Bakan Işıkhan, İşgücü Piyasası Araştırması Sonuçlarını Paylaştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve çözümler üretmek amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2023’te 86 bin iş yerinin görüşülerek hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması’nın sonuç raporlarının yayımlandığını duyurdu.

Öne Çıkan Meslekler ve İstihdam Beklentileri

Bakan Işıkhan, yapılan araştırmaya göre iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu alanın imalat sektörü olduğunu belirtti. İlerleyen 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler arasında ise yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ile CNC operatörü yer aldığını açıkladı.

Araştırma Verilerine Göre Kadın İstihdamı ve Meslekler

Araştırma kapsamında yapılan incelemede, kadın işgücünün yoğun olduğu sektörlerin “insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri” ile “eğitim” alanlarında olduğu belirlendi. Kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerinde kadın istihdamının diğerlerine göre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Eleman Temininde Güçlük Çekilen Meslekler ve İstihdam Beklentileri

İşverenlerin eleman temininde en çok zorlandığı meslekler arasında makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı ve inşaat işçisi gibi alanlar bulunuyor. Araştırma sonuçlarına göre, iş yerlerinde açık iş bulunma oranının yüzde 8,7 olduğu ve bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde daha yüksek olduğu tespit edildi.

İŞKUR’un 2024 yılında gerçekleştireceği İşgücü Piyasası Araştırması ise yüz yüze ziyaretlerle yapılacak. Bu araştırma ile iş yerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık işler, eleman temininde yaşanan zorluklar ve istihdam beklentileri gibi veriler toplanarak geleceğin mesleklerine dair tahminler üretilecek.

İlgili Yazılar