Site icon Hayat Pedi – Hayatpedi.com

KURŞUN NASIL BİR MADENDİR?

Mavimtırak esmer renkte, yumu­şakça bir madendir, birçok işlerde kullanılır. Bu arada, evlerdeki su boruları çoğunlukla kurşundan ya­pılır, çünkü kurşun kolaylıkla eği­lip bükülebilir.

Kurşun nedir? Kurşun madeni nasıl maddedir?, Kurşun ne renktir?, Kurşunun zararları nelerdir? Bütün bu soruları tek bir makalede inceleyelim…

Kurşunun bileşikleri zehirlidir; kurşunla uğraşanlarda kurşun ze­hirlenmesi denilen birtakım bozuk­luklar görülür. Bu arada, kurşun tuzları öldürücü zehirlenmelere yol açabilir. Bu gibi zehirlenmelerde dilde madenî bir tat, boğazda yan­ma, midede bulantı, sancı, kusma, susama gibi belirtiler gösterir. Ayrı­ca, dışkı kapkara bir renk alır, id­rar tutukluğu olur, hasta bitkinlik duyar, buz gibi kesilir, ağızda kötü bir koku vardır.

Kurşundan zehirlenmiş bir kim­se hemen kusturulmalı, yumurta akı ile süt verilmeli, ya da midesi yı­kanmalıdır. Bu gibi hallerde hekime başvurup gerekli tedbirler vaktin­de alınmalıdır.

Kurşunla uğraşan kimselerde ya­vaş yavaş bir zehirlenme görülür. Kansızlık, beniz solukluğu, zayıfla­ma, diş etlerinde mavimtırak bir renk, bu süreğen zehirlenmenin baş­lıca belirtileridir. Kurşun kuluncu denilen mide sancıları bu gibi zehir­lenmelerde de vardır. Mide üzerine basınca sancı durur. Sancılar gece durur. Baş ağrısı, baş dönmesi, kör­lük, sağırlık, böbrek bozukluğu da kurşun zehirlenmelerinin başlıca so­nuçlarıdır.

Süreğen kurşun zehirlenmelerine karşı sülfürlü banyolar, afyonlu, belladonlu ilâçlar kullanılır, karna sıcak lâpalar konulur, müshil ve­rilir.

Kurşunla uğraşanlar bu gibi ze­hirlenmelerden korunmak için te­mizliğe, sık sık yıkanmaya dikkat etmeli, hele ağızlarını sık sık yıka- malıdırlar. Böylece, üzerlerinde bi­riken kurşun tanecikleri giderilmiş olur. Ayrıca, ellere kremler, yağlar sürerek kurşun tozlarının deriden içeri girmesi de önlenmelidir. Bu gi­bi kimseler içkiden de sakınmalı­dırlar, çünkü alkol kurşunun vücut­ta yapacağı zararları kolaylaştırır.

Exit mobile version