Mavimtırak esmer renkte, yumuşakça bir madendir, birçok işlerde kullanılır. Bu arada, evlerdeki su boruları çoğunlukla kurşundan yapılır, çünkü kurşun kolaylıkla eğilip bükülebilir.
Kurşun nedir? Kurşun madeni nasıl maddedir?, Kurşun ne renktir?, Kurşunun zararları nelerdir? Bütün bu soruları tek bir makalede inceleyelim…
Kurşunun bileşikleri zehirlidir; kurşunla uğraşanlarda kurşun zehirlenmesi denilen birtakım bozukluklar görülür. Bu arada, kurşun tuzları öldürücü zehirlenmelere yol açabilir. Bu gibi zehirlenmelerde dilde madenî bir tat, boğazda yanma, midede bulantı, sancı, kusma, susama gibi belirtiler gösterir. Ayrıca, dışkı kapkara bir renk alır, idrar tutukluğu olur, hasta bitkinlik duyar, buz gibi kesilir, ağızda kötü bir koku vardır.
Kurşundan zehirlenmiş bir kimse hemen kusturulmalı, yumurta akı ile süt verilmeli, ya da midesi yıkanmalıdır. Bu gibi hallerde hekime başvurup gerekli tedbirler vaktinde alınmalıdır.
Kurşunla uğraşan kimselerde yavaş yavaş bir zehirlenme görülür. Kansızlık, beniz solukluğu, zayıflama, diş etlerinde mavimtırak bir renk, bu süreğen zehirlenmenin başlıca belirtileridir. Kurşun kuluncu denilen mide sancıları bu gibi zehirlenmelerde de vardır. Mide üzerine basınca sancı durur. Sancılar gece durur. Baş ağrısı, baş dönmesi, körlük, sağırlık, böbrek bozukluğu da kurşun zehirlenmelerinin başlıca sonuçlarıdır.
Süreğen kurşun zehirlenmelerine karşı sülfürlü banyolar, afyonlu, belladonlu ilâçlar kullanılır, karna sıcak lâpalar konulur, müshil verilir.
Kurşunla uğraşanlar bu gibi zehirlenmelerden korunmak için temizliğe, sık sık yıkanmaya dikkat etmeli, hele ağızlarını sık sık yıka- malıdırlar. Böylece, üzerlerinde biriken kurşun tanecikleri giderilmiş olur. Ayrıca, ellere kremler, yağlar sürerek kurşun tozlarının deriden içeri girmesi de önlenmelidir. Bu gibi kimseler içkiden de sakınmalıdırlar, çünkü alkol kurşunun vücutta yapacağı zararları kolaylaştırır.