Çiçeklerin hepsi neden aynı renk değildir ?
Çiçekler renklerini taç yapraklarındaki doku boyasından alır. Bu doku boyaları bütün çiçekler için hep aynı değildir. Bir kısmı pembe bir kısmı sarı, bir kısmı mor renk verir .
Bitki dokularının hücrelerinde kromoplast denen küçük cisimler bulunur. bunlar dokulara rengini veren doku boyalarını taşırlar. Sarı taç yapraklarda Ksantofil maddesi vardır. Karaten ve lokpen ise kırmızı tonlar verir. hücrelerin boşluklarında bulunan bir madde de hücre özsuyunun asit ya da baz oluşuna göre koyu pembeden mavi ve mora kadar renk değiştirir
Bazı çiçekler neden kokuludurlar?
Çiçeklerde yavaş-yavaş uçan kokulu esanslar vardır. Bunların uçucu olduğu söylenir. Kokular böcek ve kuşları çiçeklere çeker. bunlarda bir çiçekten öbürünü uçarken çiçeklerin meyve haline gelmesine yarayan pek değerli sarı tozu taşırlar. Bazı bitkilerin kabuklarında taç yaprakların da ve yapraklarında uçucu ve kokulu maddeler bulunur. Bunlar çoğunlukla karmaşık ve alkoller ve az miktarda terpenler bulunur. Çiçek kokusunu bu kimyasal maddelerden bir çoğunu karışımından alır.