Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. SU ALTINDA BASINÇ AYARLAMA

SU ALTINDA BASINÇ AYARLAMA

admin admin -
50 0

Bilindiği gibi, balık adamların en önemli sorunlarından birisi de deniz altında denge sağlamaktır. Su altında burundan ıkınma ile yapılan bu işlem için basınç ayarlama veya denge sağlama tabirlerini kullanı­yoruz.

Burundan ıkınma ile kulaklara gönderilen tazyikli hava, yalnız östaki borusuyla iç kulağa gitmeyip, aynı zamanda kafatasında bulunan boşluk­lara da gitmektedir. Kafatasında bu­lunan bu boşluklara da SİNÜS denilmektedir.

Dalışa başlandığı andan itibaren İlk metrede suyun tazyiki öncelikle kulakları etkiler. Kulakları bu ağrı, aslında derinlere İndikçe da­ha çok artmaktadır. Bu etkiyi yok et­mek için maskede bulunan, burunluk kısmından burun sıkıca tutulur. Daha sonra boğaz boşluğu ve östaki borusuyla içten ıkınma ile tazyik yapılır. Bu ıkınma işlemi, içten boğaz boşluğu yoluyla iç kulağa ve sinüs boşluklarına tazyikli hava gönderilmesini sağlar.

Bu basınçlı havanın burun sıkılarak yapılmasından amaç, suyun dıştan kulaklara olan etkisine karşı içten bir denge sağlamaktır. Dolayısıyla derinlere indikçe, dış kulaklara olan suyun etkisi bu işlemle yok edilir. Bir denge sağlanmadığı takdirde, derinlere de inmemiz söz konusu ola­maz. Çünkü suyun dıştan kulaklara olan basıncı giderek artar ve kulak­lara zararlı olur. ‘

Bu denge normal olarak ilk metrelerden başlar, her iki ve üç met­rede bir sağlandığı takdirde, derinlere inebilirsiniz. Dolayısıyla bu sancıların veya ağrıların da kendiliğinden yok olduğu ve normale döndüğünü hissedersiniz. Aletli dalışlarda bu işleme büyük olçude ihtiyaç vardır. Bazı hallerde ve ilk metrelerde bu İşlemi bütün zorlanmalara rağmen yapamadığınız takdirde, o gün dalışınızı iptal ermelisiniz. Çünkü, suğuk algınlığı nedeniyle sinüsleriniz doludur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir