Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. KRAVAT NASIL TEMİZLENMELİ

KRAVAT NASIL TEMİZLENMELİ

admin admin -
48 0

Erkek Kıyafetinin başlı­ca süs unsurlarından biri olan bu renkli, üzeri desenli, ya da düz kumaş parçası erkek giyiminde önemli bir rol oynar, önceleri, gömleğin düğmelerini gizlemek amacıyla boyna bağ­lanan kravat, zaman­la yerleşmiş, erkek kıyafetinin vazgeçil­mez bir parçası hali­ne gelmiştir.

KRAVAT (3)

Günümüzde, kra­vat başlıca düz ve papyon olmak üzere başlıca iki çeşittir. Düz kravat hemen her kıyafetle takıl­masına karşılık, pap­yon kravat daha çok resmi toplantılarda, özel kıyafetler giyil­diği zaman takılır. Geçen yüzyılın plastron kravatı tarihe karışmış gibidir.

Düz kravat kumaş­tan olduğu gibi, örgü de olabilir. İpek ve floştan yapılan kravatlar zarif durması­na karşılık, kumaşla­rı kaygan olduğu için düğüm kısmı çabuk gevşer. Altı sivri ol­mayıp da düz olan kravatlar son yıllar­da çok moda olmuş­tur, daha çok spor kıyafetlerin kravatı­dır.

Spor kıyafetler giyildi­ği zaman düz kravat takmak gerekir. Krava­tın rengi, Üzerindeki deseni, biçimi elbise­nin rengine, desenine, ve bilimine uygun olmalıdır.

KRAVAT (4)

Erkek kıyafetinin başlıca süs unsuru kravat, rengi, deseni ve bağlanış tarzı ile bir erke­ğin giyimini tamamladığı gibi onun zevki hakkında da bir fikir verir. İnce zevkli ve giyimine meraklı bir erkek, kravatını giyeceği elbisenin şekil, renk ve desenine uygun olarak seçip bağlar.

Erkek kravatları hususi surette dokunan, muhtelif renk ve desen­de, mat, ipekli veya yünlü kumaş­lardan yapılır. Ayrıca gençlerin kul­landığı örgü kravatlar da mevcut­tur. Günümüze kadar kravat moda­sında da pek çok değişiklik olmuş­tur. Kravatı şekil itibariyle papyon ve düz olarak iki kısma ayırmak mümkündür. Gece elbiseleri ile kul­lanılan siyah papyon kravatlar mat ipekli, saten ve beyaz elbise ile ta­kılanlar da, beyaz pikeden yapılır. Papyon kravatlar hazır bağlanmış olarak satılır. Evde bağlanacak şe­kilde düz hazırlanıp satılanları da mevcuttur. Düz kravat, boyna, umu­miyetle önde küçük bir üçgen yapı­larak bağlanır. Spor elbiselerle ta­kılan spor kravatlarda zevke göre bu üçgen, biraz daha geniş tutulur.

KRAVAT (5)

Kravatın Temizlenmesi Nasıl Yapılmalı

Kirli kravatlar benzinle yıkanarak temizlenir. Bunlar yıkandıktan sonra açık havada muntazam bir şe­kilde asılarak kurutulmalıdır. Kra­vat hemen hemen hiç ütülenmeyen bir giyim eşyasıdır. Eğer her hangi bir sebeple ütülenmesi gerekirse, kravatın içine, aynen kravat şeklinde kesilmiş kalın bir mukavva parçası sokulur ve üzerine bez konup hafif ütü ile kumaş parlatılmadan ütülenir. Soğuduktan sonra mukavva ön­deki geniş boşluktan çekilerek çıka­rılır. Bu suretle hem kravattaki kı­rışıklıklar giderilmiş, hem de kravat kenarlarının o yuvarlak dönüşü kay­bolmamış, şekli bozulmamış olur.

Kravat, aslında dikişi güç olan bir şey değildir. İyi bir patronla evde de dikilebilir.

Patron olarak bir kravat kullanı­labilir. Eski kravat dikiliş tarzına dikkat edilerek sökülür. Açık olarak esnetilmeden ütülenir. Sonra kumaş üzerine konup aynen kesilerek yeni kravat biçilip dikilerek bitirilir. Kra­vatın içine konacak malzemenin yeteri kadar sert olmasını gözetmek ge­rekir. Yumuşak bir telâ, kravatın İstenildiği gibi bağlanmasını önler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir