Kromozom nedir? Kromozom ne işe yarar?
Bir canlı varlıkta babadaki, anadaki kabiliyetlerin yavrulara geçmesini sağlayan hücre parçacığıdır. Hücrenin bu parçasına kromozom (renkli parça) adının verilmesi iplik biçimi bu ufacık cisimlerin incelemelerde boyanabilmesinden ötürüdür. Hücre çekirdeğinin ‘’linin’’ denilen kısmı ise boya almaz.
Kalıtım (soyaçekim) olayında kromozomların büyük payı vardır. Bu arada, doğacak yavrunun erkek mi, dişi mi olacağı da kromozomla ilgilidir. Anadan, babadan çocuklara birtakım yeteneklerin geçmesi kromozom sayesinde olur.
Atalarımızın özelliklerini Bizlere ileten Cevher
Bir hücrenin çekirdeği içinde bulunan kromozom adı verilen iplikçikler hücrenin bölünmesi sırasında ortadan ikiye ayrılır. Bu sırada meydana gelen yeni canlı kendisini doğuran hücrenin birçok özelliklerini kazanmış olur. Yani insanı misal olarak alırsak, döllenme sırasında kaynaşmış olan ana ve baba cinsel hücrelerinin kromozomları ortadan bölündüklerinden meydana gelen çocuk ana, baba kromozomlarındaki özellikleri almış olur. Bu özellikler vücut benzerlikleri olduğu gibi, huy, karakter, davranış gibi ruhsal kabiliyetleri de içine alır. Resimde bölünmekte olan bir hücrede kromozom iplikçiklerinin belirli hale gelişi, ortadan ikiye bölünüşü, kromozomların kutuplarda toplanması ve nihayet hücrenin ortadan ikiye ayrılması görülmektedir.