Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. KROMOZOM NEDİR?

KROMOZOM NEDİR?

admin admin -
16 0

Kromozom nedir? Kromozom ne işe yarar?

Bir canlı varlıkta babadaki, ana­daki kabiliyetlerin yavrulara geç­mesini sağlayan hücre parçacığıdır. Hücrenin bu parçasına kromozom (renkli parça) adının verilmesi iplik biçimi bu ufacık cisimlerin incele­melerde boyanabilmesinden ötürü­dür. Hücre çekirdeğinin ‘’linin’’ de­nilen kısmı ise boya almaz.

Kalıtım (soyaçekim) olayında kromozomların büyük payı vardır. Bu arada, doğacak yavrunun erkek mi, dişi mi olacağı da kromozomla ilgilidir. Anadan, ba­badan çocuklara birtakım yetenek­lerin geçmesi kromozom sayesinde olur.

kromozomlar

Atalarımızın özelliklerini Bizlere ileten Cevher

Bir hücrenin çe­kirdeği içinde bu­lunan kromozom adı verilen iplikçik­ler hücrenin bölün­mesi sırasında orta­dan ikiye ayrılır. Bu sırada meydana ge­len yeni canlı kendi­sini doğuran hücre­nin birçok özellikleri­ni kazanmış olur. Yani insanı misal olarak alırsak, döl­lenme sırasında kay­naşmış olan ana ve baba cinsel hücrele­rinin kromozomları ortadan bölündükle­rinden meydana ge­len çocuk ana, ba­ba kromozomların­daki özellikleri al­mış olur. Bu özellik­ler vücut benzerlik­leri olduğu gibi, huy, karakter, davranış gibi ruhsal kabiliyetleri de içine alır. Re­simde bölünmekte olan bir hücrede kro­mozom iplikçikleri­nin belirli hale gelişi, ortadan ikiye bölünü­şü, kromozomların kutuplarda toplan­ması ve nihayet hüc­renin ortadan ikiye ayrılması görülmek­tedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir