Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Çilek hakkında herşey

Çilek hakkında herşey

admin admin -
24 0

Çilek nezaman yetişir? Hangi aylarda çilek yetişir? Ülkemizde kaç çeşit çilek vardır? Çilek bitkisi nasıldır fotoğrafları? Çilek meyvesi hakkında bilgi, çilek yetiştiriciliği hakkında bilgi, çilek kız hakkında bilgi, altın çilek hakkında bilgi, çilek hakkında bilgi, Çilek hakkında kısa bilgi, Çilek hakkında ansiklopedik bilgi, Çilek ile ilgili bilgi 

www.hayatpedi.com foto (2)

 

ÇİLEK

Baharın en sevilen kokulu, lezzetli yemişlerinden biridir. Üzerine şeker serperek yenildiği gibi kompostosu reçeli de yapılır.

Bizde başlıca iki çeşit çilek yetişir:

Osmanlı çileği; küçüktür, kokulu lezzetlidir. En çok İstanbul’da yetişir, son yıllarda Karadeniz Ereğlisi dolaylarında da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bursa çileği; daha iridir, kokusuzdur, lezzet azdır.

Çilek iyi bir besindir. Bileşiminde şeker, demir, kireç vardır; ayrıca, A, B, C vitaminleri de oldukça boldur. Bu bakımdan, çocukla ve yeni yetişenler için çok faydalıdır. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı, böbrekleri bozuk olanlara daiyi gelir. Çilek eskiden ev ilaçları arasınada arasında raflarda yerini alırdı. Bu arada, 20 gr. Çilek kökü 1 litre suda kaynatılarak iştahı açan, isdrar söktüren bir ilaç olarak kullanılırdı.

Çilek, toprağa yakın yetişen bir yemiş oldığundan, yenmeden çok iyi yıkanmalıdır. Çünkü gübreden, bostan sularından birtakım mikroplar çileğe bulaşmış olabilir.

www.hayatpedi.com foto (4)

Çilek nasıl yetiştirilir?

Çilek ılık iklimli yerlerde iyi yetişir. Soğukta donar, kuraklıkta da iyi gelişmez. Suyu iyi geçiren, kumlu, humuslu toprağı sever. İyi gübre verilmelidir. Çilek sürgünlerinden üretilir: Kol atan dallar üzerindeki sürgünler ya kendi toprağına daldırılır, yada kesilip başka toprağa aktarılır. Sonbahara gerektikçe sulanır, çapalanır. Kış gelmeden, dondan korumak için, samanla çiftlik gübresi serpilir. Fideler çiçek açıp meyve bağladıktan sonra altlarına ot, odun talaşı gibi kuru hafif döküntüler konursa yemişlerin toprağa değmesi önlenmiş olur.

Çileğe dadanan birtakım böcekler, hastalıklarvardır. Bu arada, çilek toplandıktan sonra, yağışlı mevsimlerde yapraklarda beyaz lekeler olur. Bunlara yazın borda bulamacası serpilmeli, kış geçtikten sonra yapraklar toplanıp yakılmalıdır.

Sağlık bakımından çilek Nelere faydalıdır?

www.hayatpedi.com foto (3)

100 gram çilek 41 kalori verir. Ayrıca 100 gram çilekte 60 miligram C, 60 U.İ. A vitamini, 0.03 miligram B-1, 0.07 miligram B-2 vitaminleri bulunur. Bundan başka yine 100 gram çilekte 145 miligram potasyum, 28 miligram kalsiyum, 27 miligram fosfor, 12 miligram magnezyum, 2 miligram sodyum ve 0.8 miligram da demir vardır.

Çilek eskiden, hekimlerin, çeşitli hastalıklarda faydalandıkları bir ilaç vazifesi görürdü. Çileğin bilhassa damla (gut, nikris), romatizma kanser, damar sertliği gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmekteydi. Bugünkü tıp ise içindeki demir ve alkaliler bakımından, çileğin anemiyede iyi geldiğini bulmuştur. Çilekteki şeker, çok iyi sindirilebilen leviloz cinsinden olduğundan bazı şeker hastalarına tavsiye edilmektedir. Çilek, müleyyin bir özelliği olması bakımından, kabızlık çekenlerin en iyi ilacıdır: bağırsak tembelliğine karşıda iyi gelir.

www.hayatpedi.com foto (1)

Öte yandan bazı kişilerinde çileğe karşı alarjisi vardır. Çilek bu gibi kimselerde kaşıntılara sebep olduğu için, alarjisi olanların çilek yerken dikkatli olmaları fazlasından sakınmaları gerekir.

Çilek kökü, eski tıpta idrar söktürücü olarak kullanılırdı. 150 gram çilek kökünün bir litre suda kaynatılmasıyla elde edilen madde mükemmel bir idrar söktürücüdür. Bunu, bugün bile bazı doktorlar tavsiye eder. Bu madde bağırsak nezlesine de iyi gelir.

Çilekten neler yapılır?

Çilekten reçel, şurup, komposto gibi birçok tatlılar yapılır, ayrıca pastalarda, dondurmalarda kullanılır.

Bu çilek reçelini, şurubu ve kompostoyu ayrı başlık altında detaylı inceleyeceğiz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir