En çok yapı işlerinde kullanılan bileşik bir maddedir. Kireç taşından elde edilen bu taş, tebeşirden daha sert, donuk esmer, ya da donuk mavi renktedir.’ Genel olarak içinde fosillere raslanır. Bunların arasında türlü kabuklar, mercanlar, balıklar ve korkunç deniz canavarlarının iskeletleri bulunur. Kireç elde etmek için kireçtaşı, sıcaklığı 900°—1000° olan fırınlarda ısıtılır. Bu ısıtmada kireç taşındaki korbondioksit uçarak, ”sönmemiş kireç” yani bizim kireç dediğimiz madde felde edilir:
Sönmemiş Kireç Nedir?
Sönmemiş kireç, esmerimsi beyaz renkte bir maddedir. Ne kadar çok ısıtılırsa ısıtılsın erimez, fakat «kireç ışığı» denen parlak bir ışık saçar. Kireçe, «sönmemiş kireç» denmesine sebep, su ile birleşmeye çok kabiliyetli olmasından ileri gelir. Sönmemiş kireç sulandırılmak suretiyle söndürüldükten sonra, kullanılmaya elverişli hale gelir.
Kireç Kaymağı Nedir?
Sönmüş kireçten elde edilen ve kuru halde iken beyaz ve gevşek olan bir tozdur. Kireç kaymağı, birçok bileşikleri bozar ve bazı canlıları da öldürür. Bu bakımdan hem çamaşırda, hem mikrop öldürücü olarak kullanılır. Kirli, lekeli ve yağlı çamaşırlar bir süre kireç kaymağına bırakılırsa beyazlaşır. Fakat kireç kaymağında fazla bırakılan çamaşırların erimesi ve yırtılması mümkündür.
Kireç canlı hücreleri öldürdüğü için, pis yerlere, tuvalet ve bulaşık çukuruna ilâç olarak dökülerek, buraları mikroplardan temizlenir. Sönmemiş kireç yakıcıdır.
Elle çok tutulmaz, çocukların da oynamasına izin vermemelidir. Kireç kuyularına düşen, ya da su ile karışırken dokunanların haşlandığını çok işitiriz. Sönmemiş kirecin su ile birleşme kabiliyetinin çok olduğunu söylemiştik. Su ile bir araya gelince derhal birleşerek sönmüş kireç haline geçer ve şiddetli bir sıcaklık verir. Kireç vücudumuza değdiği yerdeki suyu çeker ve orasını ateş gibi yakar. Biz buna kireçte haşlandı deriz. Kireçin yakması ile İnsana büyük acı veren yaralar açılır.