Bugünkü toplum hayatında herkes mal sahibi değildir. Çünkü bir mala sahip olmak için, o malın bedelini tam olarak ödEyerek istenildiği gibi kullanmak hakkını kazanmak lazımdır. Fakat, bir malın sahibi olmamak, bizi, ondan faydalanmak hakkından mahrum bırakmaz. Geçici bir süre için, parasını ödeyerek o malı kullanmak hakkını kazanabiliriz. Yaşayış düzenimizde bu şekilde bir mal kullanmak usulü…
Bugünkü toplum hayatında herkes mal sahibi değildir. Çünkü bir mala sahip olmak için, o malın bedelini tam olarak ödEyerek istenildiği gibi kullanmak hakkını kazanmak lazımdır.
Fakat, bir malın sahibi olmamak, bizi, ondan faydalanmak hakkından mahrum bırakmaz. Geçici bir süre için, parasını ödeyerek o malı kullanmak hakkını kazanabiliriz. Yaşayış düzenimizde bu şekilde bir mal kullanmak usulü çok yaygın haldedir. Örnek olarak, bir evi satın almadan, belirli bir süre için parasını ödeyerek kullanabileceğimiz gibi, bir fabrikadan, bir tarladan ve her hangi bir araçtan da belirli bir süre içinde bu şekilde faydalanabiliriz.
Kira ve Kiracı
Bir maldan bedel karşılığında geçici bir süre içinde faydalanma hakkını sağlayan sözleşmeye ”kiralama”, o malı kullanana ”kiracı” ve mala sahip olana da ”kiralayan” denir. Kiralama yazılı bir sözleşme (kontrat) ile olur. Mal sahibi (kontrata göre kiralıyan) bedel karşılığı malının kullanılması hakkını kiracıya verir. Kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılır; taraflar bunu yazılı kira kontratosunda belirtirler. Bu kiralanan şeyle birlikte teslim edilecek demirbaş eşya ve özel şartlar da kontratoda açıklanır. Yazılı kira sözleşmesinin biri kiracıda, öteki de mal sahibinde kalır. Kiralama belli sürelidir. Eğer kira süresinin sonunda, taraflar bir istekte bulunmamışlarsa, sözleşme ilk yapıldığı şartlara uygun şekilde yenilenmiş olur.
Kira sözleşmesi bozulursa ne olur?
Kiracı, para ödeyerek kiraladığı malı tam olarak teslim almaz ve ondan istediği gibi faydalanamazsa sözleşmeyi bozabilir. Kiralanan mal, başkası tarafından alınır yani sahip değiştirirse kiracının sözleşmeden vazgeçme hakkı vardır. Malın sahibi aynı şekilde bozma arzusunda ise, bunu belirli bir süre önce kiracıya bildirmek zorundadır.
Kira sözleşmesi daha birçok sebeplerle bozulabilir. Kira bedelini ödememek, kiralanan malı sözleşme dışında kullanmak, değiştirmek ve bozmak bu sebepler arasında gelir.
Kira Çeşitleri
Kiracının Sorumlulukları ve Ödevleri Nelerdir?
Kiracı olarak bir evde oturuyor veya bir maldan faydalanıyorsak kanunların ve sözleşmenin bize yüklediği bazı görevleri yerine getirmek zorundayız. Anlaşmazlıkların olmaması için kiracının bunları iyice bilmesi gerekir :
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap