İlkbaharın sonlarında yetişen kiraz, sevilen ve çok yenen bir mey- vadır. Kiraz beşli kireçli toprağı sever dağlık, havadar yerlerde yetişir. Kiraz, idris üzerine aşılanır, kuş kirazı üzerine de alışlanırsa da, kireçli toprakta yetiştirllmemelidir. Besili, derin ve süzek topraklarda, kuş- kirazına aşılanabilir. Kiraz, yabani kiraza aşılanabildiği gibi, vişne üzerine de aşılanır. Kiraz ağacı çok budanmaya dayanmaz. Birkaç senede bir ayıklanır. îyi ürün alabilmek için, yaşından daha genç ağaçlardan meyva toplamamalıdır.
Kiraz Çeşitleri Nelerdir?
Dalabstı Kiraz: Meyvelerı büyük, kırmızı, pembe renkte ve tatlıdır. Haziran, temmuzda olgunlaşır. Tabanı- yarık: Amasya çeşidi olup siyah renkli büyük taneli ve tatlıdır haziran, temmuzda yetişir. Akkiraz: Çorum ili meyvalarındandır, beyaz taneli ve tatlıdır. Mayıs, haziranda yetişir. Alakiraz, İsparta’nın ballı kirazı, dragana kirazı, Kayseri’nin siyah sultanî kirazı da başlıca kiraz çeşitleri arasındadır.
Sağlık bakımından kiraz pek besleyici bir yemiş değildir; yalnız, bütün meyveler gibi, vucudumuza vitamin sağlar. Kiraz çok yenirse midede, barsaklarda gaz yapabilir.
Eski hekimlikte, kirazdan oldukça büyük faydalar sağlanmıştır. Bugün de ev ilâçları arasında kirazdan faydalanılabilir. Bu arada, kirazın en işe yarıyan yeri saplarıdır. Kiraz sapında idrar söktürücü maddeler bulunur. Bundan dolayı, 60 gr. kiraz sapını 1 litre suda kaynatarak idrar söktürücü bir su elde ederler. Gene ev ilâçları arasında, kiraz sapı ile birlikte ayrıkotu kökü, arpa, menekşe, mısır püskülü gibi bazı bitkileri kaynatarak elde edilen su idrar yolları iltihaplarına karşı kullanılmıştır.
Eski hekimlikte kirazın çiçeğinden de yararlanılmıştır. 15 gram kiraz çiçeği 1 litre suda 15 dakika kadar kaynatılarak nezleye, öksürüğe karşı, göğsü yumuşatıcı bir ilâç olarak kullanılırdı. Kiraz ağacının kabuklarından da kabızlığı gideren, ateşi düşüren ilaçlar yapılmıştır.