Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. KİNİN NASIL BİR BİTKİDİR? KİNİNİN ZARARLARI NELERDİR?

KİNİN NASIL BİR BİTKİDİR? KİNİNİN ZARARLARI NELERDİR?

admin admin -
72 0

Kınakına ağacından elde edilen al­kaloitlerin en önemlisidir. Tedavide kininin alkaloitleri yerine sülfat şek­li (sulphate de quinine) kullanılır. Buradaki sülfat sözü yüzünden kinin halk arasında çok defa kısaca sulfata diye de anılır.

”Sulphate de quinine” tedavide ilk kullanılan en tesirli kinin tuzuydu. Sonraları ”chloridrate de quinine” yapıldı. Bunun enjeksiyonda kullanılması uygun görüldü. Kininin bu şekillerinden başka ”tannat de quinine”, ”carobnate de quinine” (aris- tokin), ”euquinine” (ökinin) gibi şe­killeri de vardır.

 

Kinin, kınakınadan elde edildiği ta­rihten beri sıtma savaşının en önem­li ilacı olmuş, bu ilaç sayesinde sıt­maya karşı büyük başarılar elde edilmiştir.

 

Daha sonraları atebrin, akridirı gibi ilâçlar da kinin yerine kullanılmaya başlanmıştır. Kinin, mikropları, mayaları, bazı asalakları, hele sıtma yapan plazmoduen yok eder. Ayrıca, iştah açıcı, kalb düze­nini ayarlayıcı özellikleri de vardır. Bütün bunlardan başka, iltihap gi­derme, ateş azaltyna, az da olsa ağ­rıları dindirme gibi faydaları varsa da bu bakımlardan her zaman fay­dalı olmaz.

 

kinin (1)

Kininin Zararı varmıdır? Kininin Zararları Nelerdir? 

Kinin, bazı hallerde deride alerji yapan, kan işemeye sebep olabilen bir ilaçtır. Ayrıca, alyuvarları bozan bir etki de gösterebilir. Alışmamış kimselerde kulak çınlaması ve uğul­tu yapabilir. Fazla kinin zehirlenme­ye sebep olur. Bu zehirlenmeler baş ağrısı, burun kanaması, sağırlık, körlük, sallanma (kinin sarhoşluğu), hattâ delirmeye sebep olabilir.

kinin (2)kinin (1)

Sıtmalı hastalara klasik olarak günde dört defa 0,25 lik komprime­ler verilir. Bir hafta sonar gene gün­de dört taneden (günde 1 gram) üç gün verilir, bu defa dört gün ara ve­rilir. Kinin tedavisi bu şekilde 3-4 hafta sürer. Bu tedavi 10 yaşından yu­karı olanlara uygulanır, küçüklere verilecek doz daha azdır.

İğne şeklinde kullanılırsa kinin te­davide daha faydalı olur. Kinin has­tanın alyuvarlarını eritiyorsa kati­yen kullanılmaz. Bu idrardan kan gelmesi (hemoglibunuriej ile belli olur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir