Denizaltı sporu, çağımızın en güzel bir bilim sporudur. İlim ve tecrübeye dayanan, özellikle doğa ile insanı bağdaştıran ve insan sağlığında güven ve sorumluluk duygusu yaratan bir spor dalıdır.
Kısa zamanda uluslararası bir değer kazanan ve günden güne daha da gelişen balıkadamlık sporunu yapanları modern yüzücü, serbest dalıcı ve aletli dalıcı olmak üzere üç grupta toplayabiliriz.
Çünkü, her insan dalış tekniğini öğrenmek veya aletli ve aletsiz dalış yapmak mecburiyetinde değildir.
Hiç kuşkusuz, doğada spor yapmak her insana güven verir. Ne var ki, sualtı sporlarında serbest veya aletli dalıcılığın özelliği, kişinin denizaltında dilediği hareketleri serbestçe yapabildiği ayrı bir spor dalıdır.
Balıkadam olabilmek için, öncelikle dalış eğitimi yapmak gerekiyor. Bilindiği gibi, dalış eğitimi iki bölümden oluşmaktadır. Birincisi Serbest, İkincisi ise Atletli dalıcık’tır.
Bunun yanısıra, aletli ve aletsiz olarak da dalış yapanlar arasında fotoğraf ve filmciler, biyoloji uzmanları, arkeologlar ile sığ yerleri inceleyen meraklıları da vardır.
Günümüzün serbest dalıcıları, yaklaşık 30-40 metre derinliğe rahatlıkta inebilmektedir. Hatta bu konuda iddialı isimler de vardır. Örneğin, sualtı sporunun öncülerinden olan Jacques Cousteau, Frederic Dumas, Jacques Dumas ve Philippe Tailiez 1935 ve 1945 yıllarında 30 ila 40 metre derinlerde aletsiz olarak avlanabiliyorlardı.
1966 yılında SicilyalI Enzo Majorca, yalnız maske, palet ve kauçuktan yapılmış elbise ve derinlere inmeyi kolaylaştıran ağırlık kemeri ve kurşunları ile 54 metre derinliğe inen ilk serbest dalıcı oldu. Aynı dalıcı 1967 yılında Küba’da 64 metre derinliğe inmeyi başardı.
1976 yılının şampiyonu ise, 105 metre derinliğe ulaşan Marsilyalı Jacques Mayol’dur. Bu dalıcı 1966 yılında 63 metreye, 1973 yılında 84 metreye, 1975 yılında 90 metreye ve 1976 yılında 105 metreye inebilme başarısını gösterebilmiştir.
Serbest dalıcılar arasında isim yapan iddialı bir İtalyalı bayan sporcudan bahsetmeden geçemeyeceğiz. Bu bayan, Giullianna Treleanni 1967 yılında 45 metre derine, daha sonra 58 metreye ulaşmıştır. Ve uluslararası şampiyonluğunu 1976 yılına kadar sürdürmüştür. Bilindiği gibi, bu ünlü dalıcı bayan, 1976 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
, 1500 metre ve 5000 metre üzerinden çok zevkli yarışmalar olmaktadır. 1977 yılında İstanbul Balıkadamlar Dalış ihtisas Derneği (Expert Divers Club) tarafından Burgaz – Heybeli arasında 1500 metrelik maske, şnorkel ve paletlerle ilk yüzme şampiyonası da gerçekleştirilmiştir.
Serbest dalıcılıkta uygulanan esas şudur: Bir dalıcının tuttuğu nefesi kadar dipte kalabilmesidir. Serbest dalış tekniğinde kullanılan araçlar, modern yüzücülerin kullandığı araçların aynı olup, şnorkelli dalıcılara ilâve olarak, balıkadam elbisesi, ağırlık kemeri ve kurşunları ile dalgıç bıçağı bulunur.
Buna rağmen, serbest veya şnorkelli bir dalıcı için başlıca üç önemli araç; MASKE, ŞNORKEL ve PALETLER’dir.
Bu araçlar hemen hemen her yaştaki insana yüzmeyi benimsettiği gibi, yüzme öğrenilmesinde de büyük kolaylık sağlar. Ancak bu metodu benimseyenler, üstün bir su altı ve su üstü yüzücüsü olacağı gibi, üstün bir balık adam da olabilmektedir.