Bu hastalığı ilk defa 1817’de İngiliz doktoru James Parkinson tarif etmiştir. Parkinson hastalığında (iradi) hareketler ağırlaşır, zayıflar, kaslarda genel bir sertleşme, titreme baş gösterir.
Hastalığın sebepleri başlıca ikiye ayrılır:
1)Yaşlılarda görülen damar sertliği sonucu
2) Salgın uyku hastalığından sonra meydana geleni
Bunlar dışında beyin kanaması, beyin urları, karbon oksit, fosfor, manganez, salvarsan zehirlenmeleri, frengi, baş yaralanmaları da parkinsonun çıkmasına yol açabilir. Büyük ruhi sarsıntıların da parkinsonu doğurduğu çok defa görülmüştür.
Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalık başlangıçta yavaş yavaş yerleşir. İhtiyarlık parkinsonunda önce ellerden, ayaklardan başlayan titremeler salgın ansefaritte (uyku hastalığında) göz, yüz kaslarında kendini gösterir. Hastaların bakışı bir noktaya saplanmıştır. Yüzleri manasız bir haldedir. Vücut, öne eğilmiş, bir heykel gibi durur. Kollar önde, vücuda yapışmış, başparmak da öteki parmaklara sıkıca birleşmiş gibidir. Kas sertliği hemen bütün vücutta görülür, istemle gevşetilemez.
Parkinsonlularda gerek istemli, gerekse istemsiz hareketlerin yapılması güçleşir, ağırlaşır. Yürürken kollarını eskisi gibi sallayamazlar. Yüzde mimikler hafif, siliktir. Çiğnemede, yutmada, konuşmada ağırlık göze çarpar. Konuşma monotondur, hatta bazen söyledikleri anlaşılamaz. Yazı yazmakta güçlük çekerler, yazıları normalden ufak, titrektir. Bazen yazdıkları okunamaz, bazen de hiç yazı yazamazlar. Hastaların yürüyüşü güçtür. Adımlar küçüktür, ayaklar yerde sürünür gibidir. Bazı hallerde parkinsonluların ruhi bir uyaran karşısında birden koştukları, hızlı konuştukları, yani normal zamanda güçlükle yapılan hareketlerin bir an için birden açıldığı görülebilir.
Parkinsonda önemli belirtilerden biri de titremedir. Titreme çoğunlukla ellerde görülür, hasta sükûnet halindeyken ortaya çıkar. Hele başparmağın sigara sarar, para sayar gibi titrek hareketleri parkinsonda baş karakteristiktir. Titremeler bir harekete başlayınca durur, heyecan halinde artar. Bu titremeler ayrıca göz kapaklarında, çenede, başta da olur. Titremeler tam sükûn halinde, ya da uykuda ileri derecede eksilir, hatta kaybolabilir.
Hastalığın daha başka belirtileri de şunlardır: Vücutta öne, arkaya, yana birden bükülmeler, kaslarda kramp şeklinde ağrılar, fazla tükürük salgısı, deride yanma, üşüme şeklinde duyu bozuklukları.
Parkinson Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Parkinson hastalığına karşı henüz esaslı bir tedavi çaresi bulunamamıştır. Atropin gibi ilâçlar oldukça fayda sağlamaktadır. Tedavi ile sertlik, titreme azaldığı gibi hareketler de kolaylaşabilir. İlaç tedavisinden başka pasif hareketler, masaj, idman hareketleri de tavsiye edilebilir.