Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Papatya sağlığa çok faydalı ve çevresine estetik katar

Papatya sağlığa çok faydalı ve çevresine estetik katar

admin admin -
31 0

Papatya nasıl kaynatılmalı?

Papatya nelere faydalı? 

Papatyanın suyu nelere iyi gelir?

papatya (1)

Papatya: Kırlarda en çok rastlanan bitkilerden biridir. İlkbaharda, yaz ortasında dağları, kırları bahçeleri bir halı gibi süsler. Ortası sarı, kena­rı beyaz olan bu güzel çiçeklerin göz alıcı bir görünüşü vardır. Papatya­nın çiçekleri küçük bir ayçiçeğini andırır. Göbeğin çevresindeki taç- yaprakları da sarı olanına san pa­patya denir. Koyungözü (margerit) denilen çiçek de iri cins bir papatya­dır. Bahçelerde bu çeşidi yetiştirilir.

Papatyanın toprak altında yaşayan köksü bir sapı olduğundan, her yıl yeniden üreyip çoğalır, papatya çe­şitleri geliştirilerek katmerli, pembe, kırmızı, alacalı çeşitleri yetişti­rilmiştir. Tohum temmuz, ağustos aylarında fideliğe, şubat, ya da mart­ta istenilen yere dikilir. Saksılarda da yetiştirilebilir. Yaz sonunda sol­muş çiçeklerin saplan dibinden ke­silmeli, yağmurun sürüklediği top­raklar gidince açıkta kalan kökler yeniden toprakla örtülmelidir.

papatya (2)papatya (3)

Sağlık Bakımından Papatya

Papatya öteden beri hekimlikte çok kullanılmış, ev ilâçları arasında önemli bir yer almıştır. Birçok ev­lerde yazın güneşte kuru­tulan papatyalar kutularda saklanır, gerekince kaynatılıp suyu kullanılır. Bu arada, papatya suyu sarı saçların rengini açmak için başa da sürülür. Soğuk algınlığında kurutulmuş papatyanın kaynatılmış suyu içilirse, ateşi düşürür, soğutularak yapılan gargara boğaz ağrılarını geçirir. 10 gram papatya bir litre suda çay gibi haşlanarak içilirse mideyi düzeltir, pekliği giderir. Sıcak papatya suyu ile yapılan gargaralar diş etlerindeki ağrılı şişlere iyi gelir. Romatizmada 100 gram zeytinyağına 20 gram ka­dar papatya karıştırarak yapılan ilâçla ağrıyan yerler ovulursa olduk­ça fayda sağlanır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir