Papatya nasıl kaynatılmalı?
Papatya nelere faydalı?
Papatyanın suyu nelere iyi gelir?
Papatya: Kırlarda en çok rastlanan bitkilerden biridir. İlkbaharda, yaz ortasında dağları, kırları bahçeleri bir halı gibi süsler. Ortası sarı, kenarı beyaz olan bu güzel çiçeklerin göz alıcı bir görünüşü vardır. Papatyanın çiçekleri küçük bir ayçiçeğini andırır. Göbeğin çevresindeki taç- yaprakları da sarı olanına san papatya denir. Koyungözü (margerit) denilen çiçek de iri cins bir papatyadır. Bahçelerde bu çeşidi yetiştirilir.
Papatyanın toprak altında yaşayan köksü bir sapı olduğundan, her yıl yeniden üreyip çoğalır, papatya çeşitleri geliştirilerek katmerli, pembe, kırmızı, alacalı çeşitleri yetiştirilmiştir. Tohum temmuz, ağustos aylarında fideliğe, şubat, ya da martta istenilen yere dikilir. Saksılarda da yetiştirilebilir. Yaz sonunda solmuş çiçeklerin saplan dibinden kesilmeli, yağmurun sürüklediği topraklar gidince açıkta kalan kökler yeniden toprakla örtülmelidir.
Sağlık Bakımından Papatya
Papatya öteden beri hekimlikte çok kullanılmış, ev ilâçları arasında önemli bir yer almıştır. Birçok evlerde yazın güneşte kurutulan papatyalar kutularda saklanır, gerekince kaynatılıp suyu kullanılır. Bu arada, papatya suyu sarı saçların rengini açmak için başa da sürülür. Soğuk algınlığında kurutulmuş papatyanın kaynatılmış suyu içilirse, ateşi düşürür, soğutularak yapılan gargara boğaz ağrılarını geçirir. 10 gram papatya bir litre suda çay gibi haşlanarak içilirse mideyi düzeltir, pekliği giderir. Sıcak papatya suyu ile yapılan gargaralar diş etlerindeki ağrılı şişlere iyi gelir. Romatizmada 100 gram zeytinyağına 20 gram kadar papatya karıştırarak yapılan ilâçla ağrıyan yerler ovulursa oldukça fayda sağlanır.