Bir canlıyı meydana getiren organların (uzuvların) tümü, bunların toplu halde çalışması organizma diye anılır. Her organın ayrı ayrı görevleri olmasına rağmen, vücut bölünemeyen bir bütündür. Organlar ahenkli bir çalışma içinde organizmanın bütünlüğünü sağlar. Organizma devamlı değişmelerin yeridir. İçinde, hayat dediğimiz canlılığı meydana getiren fiziksel, kimyasal olaylar, şekil değişmeleri olur.
Beslenme organları vasıtasıyla besin maddeleri alınır, parçalandıktan sonra vücut bunları emer, özümler. Akciğerlerden alman oksijenle dokularda yanan maddelerden enerji meydana gelir. Hormonlar bir organdan bir organa sanki bir elçi gibi giderek çalışmayı düzenler. Vücutta artık işe yaramayan posa maddeleri barsak, böbrek, akciğerler ve deri yolundan dışarıya atılır. Buna metabolizma denir.
Metabolizma olaylarının aracısı olan, kan, lenf, organlar arasında, durmadan dolaşır. Üretim organları cinsin devamını sağlar.
Organizma kendisini durmadan etki altında bırakan bir ortam içinde bulunur. Bu ortamdan çeşitli uyaranlar çıkar, organizma bu uyaranlara karşı tepkiler verir. Organizmanın dış yüzünde duyu organları bulunur, duyu organları ortamdan duyumları alır.
Uyaranların organizmada meydana getirdikleri değişiklikler, sinir sistemi aracılığıyla, başka kısımlara yollanır, oralarda organizmanın yaşamasına elverişli tepkiler uyandırır. Bu tepkiler çok defa bir hareket şeklinde ortaya çıkar. Hareket, kasların yardımıyla meydana gelir.