Kızamık, daha çok 2 ile 10 yaş arasındaki çocukların yakalandığı bulaşıcı bir hastalıktır. Adını, sebep olduğu kırmızı döküntülerden alan hastalığın bulaşması, döküntülerin görülmesinden önce başlayabildiği için, kızamıktan korunma güçtür; hastalık kısa zamanda salgınlar yapabilir.
Yeni doğan bebekte, kızamığa karşı bir bağışıklık vardır. Ana ve babadan geçen bu bağışıklık altıncı aya kadar sürer, bu bakımdan altı aya kadar olan bebekler kızamığa pek tutulmaz. Son derece küçük bir virüsün sebep olduğu kızamığın kuluçka devri, bir haftadan iki haftaya kadar değişir. Hastalığı kuluçka devrinde iken anlamak son derece güçtür. Bu devre geçince hastalık bütün şiddetiyle kendisini gösterir.
Kızamığın Belirtileri Nelerdir?
Kızamıkta gözler kızarır, göz-burun nezlesi başlar, boğaz yanar, boğuk, kesik öksürükler belirir. Ateş 39°—40o,ye kadar yükselir. Hasta ışıktan rahatsız olur, boğaz ve damakta nokta nokta kırmızılıklar belirir. Şiddetli hastalıklarda titremeler, çırpıntılar, ihtilaçlar olabilir. İştahsızlık, ishal, halsizlik ve şiddetli susama vardır. Hastalığın bu hücum devri üç gün sürdükten sonra ateş azalmaya başlar ve döküntülerle kızamık kendisini belli eder.
Kızamığın döküntüleri önce kulak arkasıyla yanakta başlar. Daha sonra çene, alın ve burna yayılan döküntüler çok geçmeden gövdeye ve kollara geçer. Kızamık döküntüleri bir biriyle birleşmez. Kızılın kırmızı mürekkep sürülmüş gibi olan döküntülerine karşılık, kızamığın döküntüsü incecik noktalar halindedir. Döküntüleri bir hafta sonra gene yukarıdan aşağıya doğru, kaybolmaya başlar. Arkasından da hastalığın öksürük, nezle gibi belirtileri geçer.
Kızamığın Tedavisi Nasıldır?
Kızamık tehlikeli bir hastalık sayılmaz. Ancak tedaviye önem vermek, başka hastalıklara yol açmamasına dikkat etmek gerekir. Hastalık geçti derken başka hastalıklar ortaya çıkabilir, o zaman durum çocuk için tehlikeli olur. Kızamıktan sonra görülen kulak iltihapları tehlikelidir, çocuğu sağır bırakabilir. Her halde, kızamığa yakalanan bir çocuğun mikrop kapmamasına çok dikkat etmek, başkalarıyla temasını önlemek lâzımdır.
Kızamık, genel belirtilerine göre tedavi edilir. Bünyesi kuvvetli bazı çocuklar, hastalığı çok hafif geçirirler, buna karşılık bazıları da çok ağır geçirir. Üstelik iyi beslenmeyen çocuklarda vereme istidat hazırlar. Bugün kullanılan antibiyotikler sayesinde kızamık daha kolay tedavi edilmekte ve daha az tehlikeli olmaktadır.