Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ÇİĞDEM ÇİÇEĞİ

ÇİĞDEM ÇİÇEĞİ

admin admin -
26 0

Dikkat!!! Çiğdem çiçeğinde hangi zehirli madde vardır? Çiğdem nasıl dikilir? Çiğdem çiçeği hangi mevsimde ekilir?  Çiğdem ne zaman tohum verir? Çiğdem çiçeğinin yararı? Çiğdem çiçeçği hakkında bilgi.

hayatpedi1

Çiğdem

Kırlarda kendiliğinden yetişen bu güzel çiçek, sonradan, ev ve bahçelerde yetiştirilmiş, birçok çeşitleri türetilmiştir. Soğandan yetişir, başlıca sarı olmak üzere, çeşitli renkte çiçek açan türleri vardır. Çiğdemin soğanları kışın toprak altında kalır, bahara doğru filiz verir.

Çiğdemin başlıca üç çeşidi vardır:

Sonbahar çiğdemi; yaprakları süngü gibi sivri, diktir. Sonbaharda, safrana benzeyen, ondan biraz daha büyük, küme halinde 10 kadar çiçek açar.

Doğu çiğdemi; yaprakları geniş, dalgalı, kumral yeşilidir, eylülde, ekimde çiçek verir. Soğanı sonbahar çiğdeminden daha büyüktür. 15 kadar çiçek verir.

Alp çiğdemi; soğanı küçüktür, koyu pembe bir tek çiçek verir. Yaprakları diktir.

Çiğdemlerin soğanları temmuzda sökülür, ayrılır, 20-25 cm ara ile başka yere dikilir. Gölgelik, kuytu yerlerde iyi yetişir. Nemli yosun konulmuş şişelerde,  tabaklarda da yetiştirilebilir. Çiğdemde kolşisin denilen zehirli bir madde vardır, bazı ilaçların yapımında kullanılır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir