Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ”ORTOPEDİ HEKİMLERİN YARDIMCISI” ORTOPEDİ NEDEN ÖNEMLİ?

”ORTOPEDİ HEKİMLERİN YARDIMCISI” ORTOPEDİ NEDEN ÖNEMLİ?

admin admin -
34 0

Hekimliğin vücut kusurlarını dü­zelten, önleyen koludur. Kol, bacak gibi hareket ettirici organların sa­katlıklarını düzeltmek, önleyici ted­birleri almak, bu arada fizik tedavi yapmak, yapma organ takmak orto­pedinin çalışma alanı içine girer.

ortopedi

Bu­gün ortopediyi daha geniş anlamda alan hekimler rehabilitasyon (hastaları, sakatları yeniden iş görür ha­le getirme), readaptasyon (yeniden çevreyle, hayatla bağdaştırma) gibi çalışmaları, yani, genel olarak, sa­katlığa, iş göremezliğe karşı bütün savaşmaları bu araya topluyorlar. Henry Ford’un bir sözü vardır: ‘’Yükselme cesaretini, kendine dü­şeni yapma çabasını gösterdikçe, hiç kimse gerçek sakat sayılamaz.’’ Or­topediyi geniş anlamda alanlar bu görüşü benimsemişlerdir.

ortopedi

Ortopedi kemik, oynak, eklem hastalıklarını, biçim bozuklukları­nı önleyen, düzelten, iyi eden bir uz­manlık kolu olarak kabul edilince, bu organları etkileyen sinir hastalık­larını da aynı alana sokanlar var­dır. Öte yandan, organları düzeltme­de alçı, deri, tahta, keçe, kauçuk, çe­şitli madenler, plâstikler kullanıldı­ğı için, bunları hazırlayan atölyeler kurulmuş, ortopedinin yardımcısı olarak dayanaklar, destekler, yap­ma organlar ortaya çıkmıştır.

ortopedi

Bu arada, kaybolan kolu, bacağı, daha başka organları aratmayacak mü­kemmellikte başarılı sonuçlara ula­şılmıştır. Böylece, ileri ülkelerde, artık koltuk değneğiyle, tahta ba­cakla sokaklarda dolaşanlar ortadan kalkıyor, bunlar protez denilen yap­ma organlarla sağlamlara yakın, hat­ta onlarla eşit bir yaşama, hareket etme yeteneği kazanıyorlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir