Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. ŞEHİRLERDE SIK SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ KIRKAYAKLAR TEHLİKELİ Mİ?

ŞEHİRLERDE SIK SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ KIRKAYAKLAR TEHLİKELİ Mİ?

admin admin -
55 0

Evlerde ve bahçelik yerlerde çok görülen, solucana benzer eklemli, çok ayaklı küçük bir hayvandır. Vü­cudu yassı ve birçok parçalardan ku­rulu olan kırkayakların başı, böcek­lerde olduğu gibi, gövdeden ayrıdır ve üzerinde iki duyarga vardır. So­luma ve başkalaşmaları tıpkı böcek­ler gibidir. Hayvana adını veren ayakları, 15-25 çift arasında değişir. Ayak çiftleri hep tek sayılıdır: 15,17, ya da 19 çift gibi. Vücudunun her par­çasında iki ayak vardır. Kırkayaklar yumurtadan çoğalır. Yavrular, yu­murtadan çıkışlarında yedi çift ayak­lıdır, hayvan büyüdükçe diğer ayak­ları da çıkar.

kırkayak (4)

Kırkayakların rengi sarımsıdan koyu toprak rengine kadar değişir. 1 cm ’den 25 cm ye kadar değişik boyda olanları vardır. Karada yaşar­lar ve her yerde yürüyebilirler. Bazı cinsleri deniz kıyılarında, kumsalda ve kayaların diplerinde yaşar.

kırkayak (1)

Kırkayaklar genel olarak çift ge­zer, nemli ve küflü yerleri çok sever­ler. Yuvaları taşların ve çürümüş dal ve odun parçalarının altındadır; gün­düzleri burada barınırlar. Yemek bul­mak için geceleri dışarıya çıkıp, du­yargalarıyla yollarını bularak dola­şırlar. Görüşleri zayıftır, bazılarının gözleri de yoktur. Çürümüş bitkileri ve bazı küçük böcek ve sinekleri yi­yerek beslenirler.

kırkayak (2)

Zehirli kırkayaklar, sümüklüböcek gübreböceği, tespihböceği ve diğer bazı bitki böceklerini zehirleyip ye­dikleri için bahçeye faydalı olurlar Fakat zehirli olmayanlar, çürümüş bitkiler ile, bitkilerin yumuşak kök­lerini yediklerinden bahçelere büyük zarar verirler. Bunların öldürülme­si için çeşitli ilâçlar vardır.

kırkayak (3)

Zehirli Kırkayaklar

Kırkayakların zehirli ve zehir­siz olmak üzere başlıca iki cinsi var­dır. Zehirli olanlar daha büyük ve renkleri daha koyudur. Zehir çene­lerinin alt, kısmındadır. İnsanı çok ender olarak sokarlar. Zaten zehir­leri ağır değildir ve insanda arının sokuşundan daha az ağrı ve şişlik yapar. Bununla birlikte bazı durum­larda, alerjik bünyeli kimselerde kırkayak zehrinin ağrılı şişliklere yol açtığı da görülmüştür.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir