Hayat Pedi – Hayatpedi.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. MÜSHİL İLACI NE İŞE YARAR? HAZIMSIZLIĞI ÖNLER Mİ?

MÜSHİL İLACI NE İŞE YARAR? HAZIMSIZLIĞI ÖNLER Mİ?

admin admin -
80 0

Müshil ilacı ne işe yarar?

Kabızlıkta, zehirlenmeler sırasın­da bağırsakların içinde bulunan mad­delerin dışarı atılması için kullanı­lan ilâçlara müshil (sürgün ilâcı) denir. Bunlar ya kısa bir süre için­de, bağırsağın hızla boşalmasını sağlar, ya da hafif etkiyle yumuşa­tıcı bir iş görür.

Müshilleri çeşitli etki mekanizmalarına göre şöyle sınıflandırabiliriz:

1) Mekanik müshiller

2) Sindirim sistemindeki sıvıların emilmesine engel olarak etki gösterenler

3)İn­ce bağırsağı etkileyenler

4)Kalın bağırsağı etkileyenler.

Mekanik etki gösteren müs­hiller, sindirim kanalındaki sıvılara değince, şişer, kitleleri artar. Mey­dana gelen kitle de barsak hareket­lerini uyararak dışkının boşalmasını sağlar. Bu müshillerin önemlileri şunlardır: Beyaz hardal, keten to­humu, agar-agar, sıvı parafin, haş­haş yağı, zeytin yağı, badem yağı, keten yağı.

Bağırsaklardaki sıvıların emilme­sini önleyen müshiller suyu zaptederler. Ayrıca, bağırsaktaki kolloileri çöktürerek emilmesine engel olurlar. Böylece gene bir kitle mey­dana getirerek müshil etkisi göste­rirler. Başlıcaları şunlardır: Sod­yum sülfatı (İngiliz tuzu), magnez­yum oksidi, magnezyum karbonat, magnezyum sitrat, sodyum fosfat Gene bu sınıftan olan şekerli müs­hiller hafif müshillerdendir. Meselâ, laktoz beyaz, hafif tatlı bir tozdur. Müshil için bir kerede 100 gram ver­melidir. Bal da müshil etkisi göste­rir. Aç kamına 50-60 gram kadar bal yiyip üstüne su içmelidir. Ayrıca, de­mirhindi, hıyarşember, kudret hel­vasını da bu arada sayabiliriz.

müshil (1)

İnce bağırsağı etkileyen müshille­rin başlıcaları jalapa kökü, mahmu­de, podofillin, ebucehil karpuzu, kroton yağı gibi bitkilerden çeşitli yol­lardan elde edilen yağlar, reçineler­dir.

Kalın bağırsağı etkileyen müshil­ler kaim barsak hareketlerini artı­rırlar. Ravent, siyah akçaağaç ka­bukları, kaskara sagrada, akdiken, aloes,sinameki gibi olanları bitkile­rin ya kabuklarından, ya da yaprak­larından elde edilir. Kalın bağırsağa etki gösteren sentetik ilâçlar da vardır.

Müshil verirken dikkatli olmak ge­rekir. En iyisi, bu işi de doktorun tavsiyesine uyarak yapmalıdır. Ül­ser, apandisit, peritonit, barsak kılıflanması, tıkanması gibi hastalık­lar sırasında müshil kullanmak doğ­ru değildir. Tifoda da müshil kullan­mak barsak delinmelerine yol açabi­lir. Ayrıca, çok zayıflarda kalp has­talığıolanlarda da müshil kullanır­ken dikkatli olmak gerekir. Birden su kaybı dolaşımı güç durumlara so­kabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir