Kereviz Nedir?
Tarihçesi Nasıldır?
Kereviz Çeşitleri Nelerdir?
Kereviz, eski Mısır ve Yunanlılardan beri bilinen bir sebzedir. Kereviz yapraklı ve kök olarak iki çeşit yetiştirilir. Kök kerevizi yuvarlak şişkin ve iri olduğu halde yapraklı çeşidinin kökleri küçüktür ve yapraklarının köke yakın kısımları kökle beraber yenir. Kerevizin kökleri toprağın derin tabakasına kadar gider çiçekleri sarıdır. Tohumları altı seneye kadar çimlenme kuvvetini kaybetmez. Kerevizin her tarafında kendisine mahsus bir kokusu vardır. Bugün, uzun saplı kereviz ortadan kalkmış gibidir. Memleketimizde sarf edilen kök kerevizi iki çeşittir.
Odea Kerevizi: İstanbul ve Bursa da yetiştirilen iri, lezzetli bir çeşittir.
San Çeşit: Bu kerevizin yan kökleri çok olduğundan önceki kadar makbul değildir.
Kereviz deniz kıyılarındaki kuvvetli topraklarda iyi yetişir. Soğuk iklimlere biraz dayanırsa da kurak ve sıcak iklimlerden hiç hoşlanmaz. Zengin ümüslü toprak ister.
Kereviz ekilecek yere sonbaharda bol çiftlik gübresi verilmelidir. Gübre, dönüm başına 4.000 kilo olarak hesap edilmelidir. Kimyasal gübrelerden, (Süper fosfat), (Potas) ve (Sülfat damonyum) karma serpilirse ürün iyi boy atar. Azotu çok gübreler ise bitkiyi yaprakça kuvvetlendirdiğinden kökünü zayıflatır.
Kereviz tohumları nisanda serpme suretiyle ekilir, tırmıkla kapatılır ve bastırılır. 34 yaprak olunca buradan çıkarılıp esas yerine konulur; yahut hıyar, domatesle ara ziraatı yapılır. Kerevizler asla susuz bırakılmamalıdır. Aksi halde baş dolduramaz, parsele dikilen fideler hemen sulanır, bir ay sonra çapa vurulur; toprak kabartılır, otlar ayıklanır. İcabında ikinci çapa da vurulur; ağustos sonlarında çürümüş gübre şerbeti verilirse çok faydalı olur.
Kerevizler, ekiminden 7 ay sonra toplanmaya başlanır; yerlerinden çıkarılanlar yıkanır, bağlanır, pazara gönderilir. Hastalıkları. — Kereviz mildiyusu yaprak ve saplarda sarı lekelere sebep olan mantar hastalığıdır. Yüzde bir nispetinde göztaşı solüsyonu serpilir. İlâç zehirli olduğundan bu durumda kerevizin yaprakları yenmez. Yaprak bitlerine karşı arap sabunu ve gazyağı solüsyonuyla mücadele edilir. Kereviz sineği kurtları kökleri harap eder. Bitki solar, bozulur ve ölür. Bitkileri söküp atmalı, toprağı sonbaharda derin işlemeli ve kurtları tavuklara toplatılmalıdır.